Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenno-razowe bułeczki z ziarnami słonecznika idealne na śniadanie w domu lub do pracy ;)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. W tym czasie na patelni uprażyć słonecznik, ostudzić. Na końcu dodać uprażony słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 20 min. Napuszone bułeczki smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!