Bułki pszenne, śniadaniowe.

Bułki pszenne, śniadaniowe.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
  • mleko 100 ml
  • woda 100 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • jajko kurze 1 szt.
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem, jajkiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 22 lutego 2019
Jak malowane,super :-)
bryssska 22 lutego 2019
Wyszły ci pięknie, aż by się zjadło na śniadanie jen ;-D
slodkisentyment 22 lutego 2019
A tu człowiek przed śniadaniem siedzi i już nie może na widok takich bułek :) Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
  • mleko 100 ml
  • woda 100 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • jajko kurze 1 szt.
  • mąka do podsypania
Składniki