Bułki pszenne

Bułki pszenne
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Już dawno chodziły za mna takie bułku. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chhce wyplenić z mojego domu...niestety mój Tomek jakoś ciągle tylko te sklepowe i sklepowe. Te troche do niego przemówiły;)))

Składniki

  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200-240 g ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 białko
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie.
    Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia.
    Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką,
    Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.


  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut

Składniki
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200-240 g ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 białko
  • 2 łyżki oliwy
Składniki