Bułki pomidorowe z szynką, serem i ziarnami.

Przepis dnia 2017-09-06
Bułki pomidorowe z szynką, serem i ziarnami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatne, bardzo smaczne bułki z serem żółtym, szynką konserwową posypane ziarnami dyni i słonecznika. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)

Składniki

  • Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag
  • Sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • mleko 400 ml ciepłe
  • olej 7 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • szynka konserwowa 6 plastrów
  • ser gouda 11 plastrów
  • pestki dyni do posypania
  • pestki słonecznika do posypania
  • jajko kurze 1 szt.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy tą część ciasta jeszcze raz.

  4. Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty.

  6. Na rozwałkowanym placku białym układamy plastry szynki.

  7. Przykrywamy plackiem pomidorowym.

  8. Na placku pomidorowym układamy plastry sera żółtego.

  9. Musimy teraz placki zwinąć jak roladę.

  10. Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 9 równych części.

  11. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką.

  12. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

  13. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

  14. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

  15. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się bułek.

  16. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  17. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

renka 02 września 2017
"Superaśne" są,tak to pokazałaś,że każdy laik może zrobić,wyglądają fantastycznie :)
Nevermore 04 września 2017
No ja nie mogę, Suuuuuper :)
Konto usunięte 04 września 2017
Świetny pomysł, aby przemycić dzieciom, którym brakuje czasu, aby usiąść i zjeść, całego śniadania... Czytaj całość »
Świetny pomysł, aby przemycić dzieciom, którym brakuje czasu, aby usiąść i zjeść, całego śniadania zintegrowanego w jednej bułeczce... Gratuluję kreatywności...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag
  • Sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • mleko 400 ml ciepłe
  • olej 7 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • szynka konserwowa 6 plastrów
  • ser gouda 11 plastrów
  • pestki dyni do posypania
  • pestki słonecznika do posypania
  • jajko kurze 1 szt.
Składniki