Bułki orkiszowe z farszem

Bułki orkiszowe z farszem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowe bułeczki. Są o wiele lepsze niż kupione. Na dodatek, dzięki farszowi, można spokojnie jeść je same. Z podanych proporcji powinno otrzymać się osiem - dziewięć bułek. Polecam.

Składniki

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g maki pszennej
  • 1/2 opakowania drożdży
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub klodawskiej
  • 1 ły żeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki czarnuszki
  • Farsz:
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Przygotowanie

  1. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Poddusić na oleju. Dodać przyprawy.
    W miseczce pokruszyć drożdże. Dodać cukier, łyżkę mąki i wlać ciepłą, przegotowaną wodę. Wymieszać dokładnie i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Rozczyn przelać do większej miski. Dodać obydwie mąki, sól i olej. Wymieszać i kilka minut wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką na
    godzinę. Gdy widocznie podrośnie wyjąć z miski na stolnicę. Jeszcze raz wyrobić. Ukształtować walec i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na dłoni. Nałożyć łyżeczką farsz i zwinąć bułkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką

  2. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 20-25 minut.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 09 stycznia 2019
Pycha! juz sobie wyobrazam ich smak, jak sa jeszcze gorace!
bryssska 09 stycznia 2019
Piszę się na takie, wyglądają pysznie ;-D
grazka950 09 stycznia 2019
fajne te bułeczki,od razu 2 w 1
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g maki pszennej
  • 1/2 opakowania drożdży
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub klodawskiej
  • 1 ły żeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki czarnuszki
  • Farsz:
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
Składniki