Bułki nocne

Przepis dnia 2019-02-08
Bułki nocne
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Fajna opcja dla zapracowanych,ciasto wyrabiasz i formujesz bułeczki wieczorem,wrzucasz do lodówki a rano tylko pieczesz i zajadasz się świeżutkimi i pachnącymi bułeczkami :-)

Składniki

  • 10 szt.
  • 650 g mąki pszennej
  • ok.11 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 2 spore łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • sezam do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,wsypać drożdże,słodzidło,wlać wodę,i chwilę odczekać,następnie wrzucić resztę składników

  2. wyrobić elastyczne ciasto,które odchodzi od ręki,misy miksera.
    Z ciasta uformować wałek,podzielić na 10 części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć folią i schować do lodówki na noc.

  3. Następnego dnia wyjąć z lodówki pół godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzały i jeszcze trochę podrosły.
    Posmarować rozbełtanym jajkiem,posypać sezamem.

  4. Piec w temp.180 C przez ok.20 min.


Komentarze do przepisu (13)

fafiatko 31 stycznia 2019
Dla mnie to bajka na sniadanie!
oczywiscie nie chce mi sie rano nigdzie isc po swieze pieczywo i tak sie konczy ,... Czytaj całość »
Dla mnie to bajka na sniadanie!
oczywiscie nie chce mi sie rano nigdzie isc po swieze pieczywo i tak sie konczy , ze wcale nie jem sniadania :(
slodkisentyment 31 stycznia 2019
Fantastyczne :)
kucharka-amatorka 31 stycznia 2019
Świetny pomysł!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 szt.
  • 650 g mąki pszennej
  • ok.11 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 2 spore łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • sezam do posypania
Składniki