Bułki na mleku w proszku

Bułki na mleku w proszku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Te bułeczki są bardzo pulchne i smaczne, a z podanych składników wychodzi ich naprawdę sporo!

Składniki

  • drożdże świeże 35 g
  • cukier 1 łyżka
  • mąka pszenna typ 450 4 szklanki
  • mleko w proszku 1/2 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • sezam 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko w proszku, ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka i ok. 1/2 szklanki mąki, wymieszać i pozostawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 60 min. do wyrośnięcia.

  2. Gotowe ciasto można podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość ok.6-7 mm i wykrawać krążki (u mnie 16 szt. całkiem sporych bułeczek). Gotowe przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia.

  3. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp. ok. 220 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 28 stycznia
Bardzo ciekawy przepis :)
KORAL 29 stycznia
Ciekawe, chyba jeszcze takich nie robiłam.
Steve 29 stycznia
Polecam ;)
Składniki
  • drożdże świeże 35 g
  • cukier 1 łyżka
  • mąka pszenna typ 450 4 szklanki
  • mleko w proszku 1/2 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • sól morska 1 łyżeczka
  • sezam 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka
Składniki