Bułki na mące „00”

Bułki na mące „00”
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne bułki na mące „00” (do pizzy)

Składniki

  • Składniki na 9 bułek o średnicy około 10 cm:
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki na pizzę typ 00
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ łyżki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 550

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut.
    Mąkę na pizzę, olej, sól, wyrośnięte drożdże i wodę umieszczam w misce, wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na gładką masę, podsypując jeszcze mąką pszenną typ 550.
    Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut (żeby ciasto miało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni).

  2. Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe kawałki i formuję z każdego kawałka kulkę. Następnie taką kulkę rozgniatam na placek o grubości około 1,5 cm (zdjęcie na samym końcu) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
    Po tym czasie piekę bułki w 200 stopniach przez 15-17 minut, aż się zarumienią.
    I tym samym bułki na mące „00” są gotowe. Do tego dobre masło, dżem, miód, a może pomidor? Dodatki pozostawiam już Wam

Komentarze do przepisu (23)

KulinarnaChwila 31 października 2020
super:)
ElMar 01 listopada 2020
Wyglądają smakowicie:)
fafiatko 02 listopada 2020
Zapisuje bo wygladaja doskonale, nie przypuszczalam, ze maka robi taka roznice.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na 9 bułek o średnicy około 10 cm:
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki na pizzę typ 00
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ łyżki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 550
Składniki