Bułki Kajzerki.

Przepis dnia 2018-09-29
Bułki Kajzerki.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Rozpoczęła się jesień i wystartowałam z pieczywem,tu akurat przepis udostępniła koleżanka,łatwy,lekki i przyjemny,więc poczyniłam :-)

Składniki

  • 8 szt.
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 3\4 szkl.letniej wody
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy robotem,5 min.od momentu odchodzenia ciasta od misy.Ciasto odstawiamy na 10 min.następnie wyrabiamy kolejne 5 min.przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz.

  2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić ręką,uformować wałek i podzielić na 8 części,

  3. z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,spłaszczyć przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na 45 min.

  4. Bułeczki można naciąć nożem,lub wycisnąć pieczątką specjalny ślaczek.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 min.pieczemy w temp.220 C.





Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 24 września 2018
Pyszne i domowe, nie trezba chodzic rano do piekarni :)
bryssska 24 września 2018
Pyszne domowe bułeczki ;-d
kuchmariola63 24 września 2018
Idealne na poranne śniadanko :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 szt.
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 3\4 szkl.letniej wody
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
Składniki