Bułki hamburgerowe

Przepis dnia 2011-05-04
Bułki hamburgerowe
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Pyszne i mięciutkie bułki do hamburgerów, wiadomo - co domowe to najlepsze :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i 2-3 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.

  2. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.

  3. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, ciepłą wodę, jajko, wyrośnięty zaczyn i przestudzone masło i mieszamy wszystko łyżką. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Jeśli klei się do rąk podsypujemy mąką (u mnie kleiło się więc musiałam troszkę podsypać). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie przywierać do stolnicy. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski i odstawiamy pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Następnie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy okrągły placuszek, którego boki zbieramy do góry jak sakiewkę, następnie ponownie spłaszczamy i zbieramy boki (patrz instrukcja w przepisie grahamki na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com). Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na jakieś 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki odkrywamy, delikatnie spłaszczamy ręką, smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy sezamem

  5. Bułeczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu dajemy im kilka minut na przestygnięcie. Bułki po 2-3 dniach można łatwo odświeżyć, wystarczy lekko spryskać wodą i wstawić na chwilę do piekarnika. Można je również zamrozić.

Komentarze do przepisu (4)

zabecka 29 kwietnia 2011
Śliczne te bułeczki!!! Jeśli smakują tak jak wyglądają to Bomba!!! już mam przepis w ulubionych:)
patusia5 29 kwietnia 2011
Oj smakują, smakują :)
Konto usunięte 29 kwietnia 2011
Piekne buleczki jak malowane!Pewnie tez smaczne...same bym zjadla takie cudne!Az przez internet pachnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki