Bułki grahamki

Bułki grahamki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Uwielbiamy grahamki. Moje mają miękki miąższ i delikatną skórkę, są pyszne. I sycą niesamowicie. Łatwe w przygotowaniu mimo, że zajmują trochę czasu. Myślę, że warto im poświęcić trochę czasu i upiec je w domu. Przede wszystkim wiemy co jemy -bez chemicznych polepszaczy, niebarwione, z prawdziwej mąki graham.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka
  • 4 łyżki oleju , 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru, 35 g drożdży świeżych
  • kilka łyżek mleka do pomalowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od Przygotowania zaczynu. Do miski wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i trochę ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować.

    Po 15 minutach do miski dodajemy pozostałe mleko, sól, obie mąki, olej i wszystko razem mieszamy w misce najlepiej drewnianą łyżką aż ciasto wchłonie olej. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub stolnice i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

  2. Gdy ciasto podrośnie - wykładamy je na blat i krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na dużej blaszce, nakrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 15 min do podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.

    Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy 25 minut.

Składniki
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka
  • 4 łyżki oleju , 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru, 35 g drożdży świeżych
  • kilka łyżek mleka do pomalowania bułek przed pieczeniem
Składniki