Bułki dyniowe z natką pietruszki

Przepis dnia 2018-03-02
Bułki dyniowe z natką pietruszki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Jeśli zostało Wam trochę dyniowego puree z zeszłego roku, to polecam mięciutkie bułki na śniadanie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g gęstego puree z dyni
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce.

    Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.

    Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).

    Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami.

    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 27 lutego 2018
Piękne!:)
jolao 28 lutego 2018
A jakie dobre ;)
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g gęstego puree z dyni
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie ulubione ziarna do posypania
Składniki