Bułki do hot-dogów

Bułki do hot-dogów
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszne, domowej roboty bułki do hot-dogów. Przynajmniej wiesz co jesz:)

Składniki

  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • sezam lub mak do posypania

Przygotowanie

  1. W wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do miski wsypać mąkę, sól olej, wlać lekko wyrośnięte drożdże, dodać mleko i wyrobić ciasto. W razie czego podsypywać mąką.

  2. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na 5 kawałków. Z każdego uformować kulę jak na bułki. Następnie rozwałkować na placuszek, a potem zwinąć w rulon.

  3. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut żeby wyrosło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 23 kwietnia 2012
Pysznie wyglądają, aż mam ochotę na takiego hot-doga z domową bułeczką :)
joanna123 26 kwietnia 2012
dzisiaj robilam buleczki z twojego przepisu - bardzo dobre!!!
Wiolka81 26 kwietnia 2012
Ja dziś zrobiłam drugi raz już w tym tygodniu,bo tak moim chłopakom smakowały.Raz zrobiłam hot-dogi,a dziś... Czytaj całość »
Ja dziś zrobiłam drugi raz już w tym tygodniu,bo tak moim chłopakom smakowały.Raz zrobiłam hot-dogi,a dziś zrobiłam okrągłe bułeczki do hamburgerów i też wyszły mięciutkie,pachnące i pyszne.Dziękuje za przepis i pozdrawiam cieplutko!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • sezam lub mak do posypania
Składniki