Bułki cebulowe na drożdżach

Bułki cebulowe na drożdżach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasio
Najlepszy przepis na aromatyczne, pachnące bułki domowej roboty.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Jaja 2 szt.
  • Mleko 400 ml
  • Masło 100 gr
  • Cebula suszona 2 łyżki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Drożdże suszone 14 g lub 50g świeżych
  • Opcjonalnie: 250 gr mąki chlebowej, żytniej

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodajemy masło, topimy, następnie wrzucamy drożdże, mieszamy i czekamy aż zaczną rosnąć.

    Składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą mikserem, i zostawiamy takie ciasto 1.5 godziny do wyrośnięcia.

    Formujemy niewielkie bułki, smarujemy je jajkiem rozmąconym z mlekiem.
    Wkładamy do piekarnika na 200 stopni do czasu aż pieczywo sie nie zarumieni.

    Ciasta wystarcza na 2 blachy.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 09 maja 2019
cudnie wyglądaja :)
ekonto 21 maja 2019
Nie pisze się 100 gr lecz 100 g
"gr" to grosze, a "g" to gramy.
Składniki
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Jaja 2 szt.
  • Mleko 400 ml
  • Masło 100 gr
  • Cebula suszona 2 łyżki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Drożdże suszone 14 g lub 50g świeżych
  • Opcjonalnie: 250 gr mąki chlebowej, żytniej
Składniki