bułki

bułki
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lenarafal
ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 3 jaja
  • 6 dag masła
  • 1/4 litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania bułek
  • mak lub sezam

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąke, sól, resztę cukru,mąkę krupczatkę, wbić jajka, wlać stopione przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Ciasto należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść je lekko i odcinac kawalki ciasta równej wielkosci, formujac z nich okrągle maślane bułeczki. Nastepnie ulozyc na natluszczonym papierze do pieczenia, posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.Piec w temp. 200 stopni 20-30 minut aż bułeczki będą rumiane.

Komentarze do przepisu (2)

Tosca 24 lipca 2009
Wyrabiać najlepiej przez rozciaganie, są bardziej puszyste, niz ugniatane. :)
paulina2157 03 czerwca 2013
bardzo fajne bułeczki .
Składniki
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki krupczatki
  • 3 jaja
  • 6 dag masła
  • 1/4 litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania bułek
  • mak lub sezam
Składniki