Przygotować zaczyn na bułeczki :
Do naczynia pokruszyć drożdże,dodać cukier i 2 łyżki mąki pszennej a następnie wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
Mąkę pszenną,kukurydzianą,sól,rozgniecione ziemniaki,masło,olej i reszt ę wody wymieszać w misce dodając wyrośnięty zaczyn.Wyrabiać ciasto ok 10 min a następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 8 części i uformować bułeczki (kształt wg uznania)
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok 45 min.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 20-25 min.Smacznego:)
Komentarze do przepisu (33)
*Przejdziesz do wersji klasycznej