Bułeczki z truskawkami i budyniem

Bułeczki z truskawkami i budyniem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Pyszne bułeczki, albo ślimaczki jak kto woli. Bardzo fajny pomysł na wakacyjne śniadanie!

Składniki

  • CIASTO:
  • mleko, 250 ml
  • jajko, 1
  • mąka, 500 g
  • cukier, 60 g
  • margaryna, 100 g
  • drożdże, 50 g
  • sól, cynamon, szczypta
  • Nadzienie:
  • małe jajko, 1
  • mlek.o, 250 ml
  • cukier waniliowy, 1 opak.
  • cukier zykwły, 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy, 1/2 opak.
  • konfitura morelowa lub brzoskwiniowa, 2 łyżki
  • truskawki, 150 g

Przygotowanie

  1. Nadzienie: Jajko rozetrzyj z budyniem i 4 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Dodaj do gotującego mleka masę jajeczną. Stale mieszając, doprowadź budyń do wrzenia. Zdejmij z kuchenki.

  2. Ciasto: w ciepłym mleku rozprowadź drożdże, dodaj cukier, 300 g mąki, 75 g miękkiej margaryny, jajko i sól. Starannie zagnieć i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę i odstaw znowu do wyrośnięcia na 30 minut.

  3. Ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj (na wymiar 30x40cm). Rozpuść pozostałą margarynę, przestudź, opędzluj nią ciasto i posyp całość cynamonem. Zaczynając od węższego brzegu zwiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych plastrów. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze.

  4. Pośrodku każdej bułeczki zrób zagłębienie i nałóż do niego budyń. Na to wyłóż umyte i pokrojone truskawki. Piecz w temp. 170 st. przez około 30 minut.

  5. Konfiturę podgrzej i utrzyj z 1 łyżką wody, zmiksuj na gładką masę. Opędzluj konfiturą każdą bułeczkę. Smacznego! *Przepis zaczerpnęłam (z niewielkimi modyfikacjami) z książeczki "Pieczenie jest proste: ciasta z owocami" Czerwiec, 2010r.

Komentarze do przepisu (9)

irma 19 czerwca 2010
Oj, chętnie spróbuje. Myślę, że są smaczne. Maliny i brzoskwinie też będą do nich pasowały i smakowały.Do... Czytaj całość »
Oj, chętnie spróbuje. Myślę, że są smaczne. Maliny i brzoskwinie też będą do nich pasowały i smakowały.Do ulubionych.
pusieczek2 19 czerwca 2010
same pyszności,do ulubionych,znów zaskoczę wnuka:))
muszka_20 19 czerwca 2010
Wyglądają bardzo apetycznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • mleko, 250 ml
  • jajko, 1
  • mąka, 500 g
  • cukier, 60 g
  • margaryna, 100 g
  • drożdże, 50 g
  • sól, cynamon, szczypta
  • Nadzienie:
  • małe jajko, 1
  • mlek.o, 250 ml
  • cukier waniliowy, 1 opak.
  • cukier zykwły, 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy, 1/2 opak.
  • konfitura morelowa lub brzoskwiniowa, 2 łyżki
  • truskawki, 150 g
Składniki