Bułeczki z powidłami

Bułeczki z powidłami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: jwoj207
Bardzo lubię drożdżowe pieczywo. Szukałam przepisu który pozwoli zrobić smaczne słodkie bułeczki szybko i łatwo. Ten przepis jest moją modyfikacją kilku które wypróbowałam.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 170 ml mleka
  • 80 ml śmietany
  • 45 g drożdży
  • 60 g masła
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko + żółtko

Przygotowanie

  1. Mąkę 500setkę przesiej. Dodaj szczyptę soli i 2 łyżki oliwy lub oleju.
    W garnku rozpuść masło dodaj mleko, śmietanę , cukier oraz jajko i żółtko. Do ciepłego( nie gorące) płynu dodaj drożdże. Ciepłą mieszankę wlej do mąki i wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.

  2. Wyrośnięte ciasto zagnieć na stolnicy i podziel na 12 części. Każdy placuszek rozwałkuj i na środku połóż powidła lub owoce którymi chcesz nadziać bułeczki. Ulep bułeczki i zlepioną częścią połóż na papierze do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia - ok. 30 min. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w temp. 180 C ok 15 min.

Komentarze do przepisu (8)

magdarynka 21 sierpnia 2013
Wyglądają pięknie i zachęcająco. No trudno....MUSZĘ je zrobić :) ;)
nowalijka 21 sierpnia 2013
Robię bardzo podobnie często nadziewam białym serem, a na górze czasami posypuje cukrem brązowym i cynamonem,... Czytaj całość »
Robię bardzo podobnie często nadziewam białym serem, a na górze czasami posypuje cukrem brązowym i cynamonem, są przepyszne
magdarynka 21 sierpnia 2013
Zrobiłam!!!Są przepyszne :) :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 170 ml mleka
  • 80 ml śmietany
  • 45 g drożdży
  • 60 g masła
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko + żółtko
Składniki