Bułeczki z otrębami

Bułeczki z otrębami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Chrupiące i pachnące. Taki pomysł "myślisz - masz". :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki pszennej i kilku łyżek wody zrobić rozczyn o gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki, oprócz oliwy (kminek można dać też do ciasta) i stopniowo dolewać ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Powinno mieć gęstą, zwartą konsystencję, ale nie zbitą. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie, odpowiednio dolać wody lub dosypać mąki. Dodać na koniec oliwę i wyrabiać jeszcze kilka minut - ciasto ma być elastyczne i lśniące.

  3. Z ciasta formować bułki lub paluchy. Można posypać po wierzchu solą, kminkiem, słonecznikiem itp. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

  4. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni, grzałki góra-dół.

  5. Smacznego!

Składniki
Składniki