Bułeczki walijskie z patelni

Bułeczki walijskie z patelni
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Te miękkie bułeczki, świeżo upieczone i gorące, posmarowane masłem oraz polane miodem są nie do odparcia. Proste i bardzo szybkie.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do posmarowania patelni

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie dodajemy jajka, sok z cytryny i mleko. Dokładnie miksujemy.

  2. Patelnie rozgrzewamy na wolnym ogniu smarując ją olejem przy użyciu ręcznika papierowego. Na tak przygotowaną patelnię nakładamy porcjami ciasto formując placki.

  3. Placki smażymy z każdej strony na ładny, złoty kolor.

  4. Usmażone podajemy na gorąco z masłem i miodem. Smacznego !!!

  5. ;-)))

  6. ;-D

Komentarze do przepisu (18)

slodkisentyment 06 marca 2019
Super łatwe, super smaczne :)
Maudie 06 marca 2019
Ale wspaniałości!!!!
ErJot 06 marca 2019
Fajne:) Ciekawa alternatywa dla naleśników lub racuchów:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do posmarowania patelni
Składniki