Bułeczki śniadaniowe domowe

Przepis dnia 2019-08-12
Bułeczki śniadaniowe domowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Te bułeczki są pyszne i nie wątpię, że pokochacie je tak jak ja i moja rodzina. Zachęcam do ich upieczenia!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 dkg drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • ziarna sezamu, maku i słonecznika

Przygotowanie

  1. Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą.

    Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże.
    Wszystko razem zagniotłam na jednolitą masę.

    Po 10 minutach zagniotłam ponownie i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką.

    Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.

  2. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.

  3. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.

Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 02 sierpnia 2019
Świetne buły :-)
fafiatko 03 sierpnia 2019
Pysznosci! I ladny kubeczek boleslawca!
Maudie 04 sierpnia 2019
Domowe najlepsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 dkg drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • ziarna sezamu, maku i słonecznika
Składniki