Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Helcia86
Domowe pieczywo jest pyszne. Jeśli nie udaje się zakupić w sklepie takich bułek jakie się chce to najlepiej upiec je samemu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą dodać mleko. Mąkę przesiać dodać sól, drożdże z mlekiem, oliwę i wodę, Dobrze wyrobić ( ok 10 min) Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę podzielić ciasto na części formować bułeczki, pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Posmarować oliwą piec 15 min w 230 st. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą

  2. Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą dodać mleko. Mąkę przesiać dodać sól, drożdże z mlekiem, oliwę i wodę, Dobrze wyrobić ( ok 10 min) Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę podzielić ciasto na części formować bułeczki, pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Posmarować oliwą piec 15 min w 230 st. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 16 stycznia 2013
Bułeczki wyglądają fantastycznie ale mam 2 pytania.Jakiej mąki użyłaś bo nie wygląda mi na pszenną oraz ile... Czytaj całość »
Bułeczki wyglądają fantastycznie ale mam 2 pytania.Jakiej mąki użyłaś bo nie wygląda mi na pszenną oraz ile bułeczek wyszło Ci z tej ilości składników? .Oczywiście 5 i zabieram do ulubionych :).Pozdrawiam :)
Składniki
Składniki