Bułeczki śniadaniowe:

Bułeczki śniadaniowe:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Od czasu do czasu lubię zaskoczyć moją rodzinkę, świeżo upieczonymi bułeczkami na śniadanie.

Składniki

  • 1/2 kg przesianej mąki tortowej
  • 250 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
    W letnim mleku rozmieszać drożdże.Połączyć z mąką. Wyrobić miękkie , elastyczne ciasto.
    Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić do wyrośnięcia . Ponownie zarobić by "odgazować" ciasto.
    Przełożyć na podsypany mąką blat. Uformować wałek, pociąć na dowolne kawałki i lepić okrągłe lub podłużne bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim bułki i ponownie odstawić na 15 minut by podrosły. Każdą naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec 25 minut.

Komentarze do przepisu (2)

catha 18 marca 2020
Też przerzuciliśmy się na pieczenie pieczywa...:)
Maudie 18 marca 2020
Idealne bułeczki:)
Składniki
  • 1/2 kg przesianej mąki tortowej
  • 250 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki