Bułeczki śniadaniowe.

Bułeczki śniadaniowe.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chrupiące bułeczki śniadaniowe zrobione z mąki pszennej, chlebowej.

Składniki

  • mąka pszenna Typ-750 - 0,5 kg
  • świeże drożdże 25 g
  • jajko 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 40 g
  • mleko 200 ml ciepłe

Przygotowanie

  1. W szklance rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, pozostałe ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut do momentu odchodzenia ciasta od rąk i miski.

  2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy uformowane bułki i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut. Wyrośnięte bułki nagniatamy po środku odwrotną, tępą częścią noża robiąc przedziałek.

  4. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami do piekarnika i pieczemy 15-20 minut na środkowej półce, grzałki góra/dół, bez termoobiegu do ładnego zarumienienia się bułek.

  5. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  6. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 19 września 2019
Jak malowane :)Pycha!
fafiatko 19 września 2019
Piekne!
Składniki
  • mąka pszenna Typ-750 - 0,5 kg
  • świeże drożdże 25 g
  • jajko 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 40 g
  • mleko 200 ml ciepłe
Składniki