Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nie ma nic wspanialszego na śniadanie niż chrupiące i świeże bułeczki. Wystarczy zmieszać ze sobą cztery produkty, które zazwyczaj mamy w domu, trochę poczekać i możemy zajadać się pysznymi, własnoręcznie zrobionymi bułeczkami.

Składniki

  • Mąka pszenna 300 g.
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 100 g.
  • Letnia woda 250 g.
  • Drożdże 8 g.
  • Sól 2 łyżeczki
  • Żółtko 1 szt.
  • Ulubione ziarna do posypania np. słoneczniki, dynia, mak

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy pokruszone drożdże, sól i letnią wodę. Wszystko ucieramy za pomocą miksera (końcówką do ciast drożdżowych). Na początku przez 5 min ucieramy na małych obrotach, później zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze przez 10 min.

  2. Z gotowego ciasta formujemy bułeczki, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (30-45 min.)

  3. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 min.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

grazka950 24 września 2016
ile drożdży?
Docherro 24 września 2016
Pyszne:)
pelen_brzuszek 24 września 2016
Dziękuję za to pytanie,zapomniałam dopisać, ale już uzupełnione. 8 gram drożdży świeżych :)
Składniki
  • Mąka pszenna 300 g.
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 100 g.
  • Letnia woda 250 g.
  • Drożdże 8 g.
  • Sól 2 łyżeczki
  • Żółtko 1 szt.
  • Ulubione ziarna do posypania np. słoneczniki, dynia, mak
Składniki