Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Mąki wymieszać w misce z solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać trochę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dodać pozostały miód, posiekane pestki dyni, ponownie 3/4 szklanki ciepłej wody i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 12 porcji. Uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Bułeczki posmarować ciepłą wodą i przybrać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika. Razem z bułeczkami wstawić napełnioną wodą miską (najlepiej stalową). Piec około pół godziny.