Bułeczki pszenne, śniadaniowe.

Przepis dnia 2017-05-01
Bułeczki pszenne, śniadaniowe.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne, jeszcze ciepłe, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  2. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką).

  4. Każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką.

  5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

  6. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.

  7. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

  8. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

grazka950 21 kwietnia 2017
widok obłędny,jak z piekarni :)))
Docherro 21 kwietnia 2017
mmm...ale pyszne...dostałam ślinotoku na taką ciepłą bułeczke:)
kuchmariola63 22 kwietnia 2017
Właśnie teraz piekę zwykłe bułki, czekam aż ciasto wyrośnie. Tak smakują że aż piec się chce. Nie ma... Czytaj całość »
Właśnie teraz piekę zwykłe bułki, czekam aż ciasto wyrośnie. Tak smakują że aż piec się chce. Nie ma dużo roboty przy nich, można piec codziennie. Ze swojską wędlinką, niebo w buzi :) Pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna - typ 550 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże świeże 20 g
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania
Składniki