Bułeczki pszenne razowe

Bułeczki pszenne razowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: emilapie
Ostatnio wzięłam się za pieczenie własnego pieczywa. Mam jeszcze problem z niektórymi mąkami aby ciasto wyrosło jak powinno. Wczoraj upiekłam własne bułeczki razowe i muszę przyznać, że ten eksperyment udał się bez dwóch zdań:) Oczywiście chętnie podzielę się przepisem, może ktoś z Was się skusi i też je zrobi:)

Składniki

  • 300 g. mąki pszennej
  • 300 g. mąki żytniej razowej
  • 300 ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodajemy oliwę. Do osobnej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy miód i zalewamy mlekiem z oliwą aby przykryło drożdże, odstawiamy na 10 minut.
    Mieszamy razem sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, czarnuszkę, pozostałe mleko i zaczyn z drożdżami- dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę, półtorej.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy i kroimy nożem na 6 równych części i w rękach formujemy bułeczki, nacinamy ostrym nożem na krzyż, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy wierzch mlekiem.
    W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki około 20 minut, aż zbrązowieją.

https://pigulagotuje.blogspot.com/2017/11/ostatnio-wzieam-sie-za-pieczenie.html
Składniki
  • 300 g. mąki pszennej
  • 300 g. mąki żytniej razowej
  • 300 ml mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Składniki