Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przepyszne bułeczki, idealne na śniadanie.

Składniki

  • 340 g mąki pszennej typ 500,
  • 7 g suchych drozdży,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g masła roztopionego,
  • 7 g soli.

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy bułeczki. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

    Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (8)

kuchmariola63 29 października 2019
Ładne bułeczki :)
SlodkoSlodka83 29 października 2019
Domowe pieczywo jest najlepsze :-)
Docherro 29 października 2019
Piękne i pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 340 g mąki pszennej typ 500,
  • 7 g suchych drozdży,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g masła roztopionego,
  • 7 g soli.
Składniki