Bułeczki na śniadanie

Bułeczki na śniadanie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Proste w wykonaniu bułeczki na śniadanie.

Składniki

  • 500g mąki
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • edno jajko
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • mak do posypania

Przygotowanie

  1. Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać (do ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać jajko, sól rozpuszczona w odlanym mleku oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.

  2. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).

  3. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

  4. Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 29 lipca
pyszotka:)
fafiatko 29 lipca
Pieknie wygladaja na bardzo ladnym zdjeciu, dla mnie to przepis dnia!
Maudie 30 lipca
Zgadzam się z Fafiątkiem :) Pyszne bułeczki i piękne zdjęcia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g mąki
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • edno jajko
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • mak do posypania
Składniki