Bułeczki na maślance

Bułeczki na maślance
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bułeczki na maślance

Przygotowanie

  1. -Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia.

    -W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka.

    - mokrymi składnikami zalewam suche składniki i wyrabiam ciasto.

    - Ciasto przykrywam i odstawiam na pół godziny.

    - Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczek

    - Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia.

    -Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym lub tym co mamy :)

    - Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut z termoobiegiem.

Składniki