Bułeczki kukurydziane

Bułeczki kukurydziane
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Bułeczki bardzo łatwe w przygotowaniu. Pyszne, chrupiące.

Składniki

  • 25 dkg mąki kukurydzianej
  • 50 dkg maki pszennej typ 650
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżka miodu, 1i1/2 łyżeczki soli
  • 75 ml oliwy, 1/2 litra ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Drożdże zmieszać z miodem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić na 15 minut.

    W tym czasie przesiać mąki ze solą .
    Dodać wyrośnięte drożdże , ciepła wodę i oliwę.

    Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie odparować i podzielić na porcje.
    Formować bułeczki.
    Mnie wyszło ponad 20 sztuk.
    Bułeczki przykryć ściereczką na 15 minut.

    Piec około 30 min. w 180*

Komentarze do przepisu (3)

Joanna116 08 marca 2016
Buleczki wygladaja bardzo smacznie i pieknie wyrosniete :-), a najwazniejsze, ze z wlasnego wypieku i bez... Czytaj całość »
Buleczki wygladaja bardzo smacznie i pieknie wyrosniete :-), a najwazniejsze, ze z wlasnego wypieku i bez konserwantow
:-). Pozdrawiam serdecznie :-).
ciacho50 08 marca 2016
Dziękuję :) A to że bez, konserwantów jest bezcenne :)
Futka 09 marca 2016
Przepyszne bułeczki :)
Składniki
  • 25 dkg mąki kukurydzianej
  • 50 dkg maki pszennej typ 650
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżka miodu, 1i1/2 łyżeczki soli
  • 75 ml oliwy, 1/2 litra ciepłej wody
Składniki