Mleko z jogurtem podgrzewamy, ma myć lekko ciepłe. Przelewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i wsypujemy 2-3 łyżki mąki. Przykrywamy aż zaczyn podrośnie.
Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części.
Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół.
Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami
Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :)
*Mąkę orkiszową możemy zastąpić mąką pszenną
Przepis na 10-12 bułek
Komentarze do przepisu (14)
Nie ma to, jak domowe wypieki,... Czytaj całość »
Nie ma to, jak domowe wypieki, a takie bułki są pyszne z posypką :)
*Przejdziesz do wersji klasycznej