Bułeczki drożdżowe z parówkami

Bułeczki drożdżowe z parówkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Paróweczki otulone pysznym ciastem idealnie nadają się na smaczne śniadanie lub kolację. Polecam.

Składniki

  • ok.3 szklanki mąki tortowej przesianej
  • 7g drożdży Instant
  • 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 1 czubata łyżka cukru, szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka, 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 8 parówek bez folii
  • pół cebuli, pół papryki zielonej lub czerwonej
  • łyżka majonezu, musztarda, ketchup, sól i oieprz

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać do niego ciepłe mleko z wodą i jajko. Wszystko dokładnie rozmieszać.

  2. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże Wlać zmieszane masło i wszystko miksować ok. 7 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie dość lepkie.

  3. Po wyrośnięciu ciasta mąką i podzielić je na 8 kawałków na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek rozciągnąć tak, aby zmieściła się na nim parówka.

  4. Parówki dokładnie zawinąć w ciasto i pokroić każdą na 8 kawałków, ale nie do końca, tzn spód ciasta ma być cały.Każdy kawałek ciasta z parówką delikatnie powysuwać na zewnątrz, każdy w w przeciwną stronę.Ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.

  5. W tym czasie kiedy bułeczki jeszcze "rosną" należy posiekać cebulę i paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem, musztardą i ketchupem.

  6. Gotowe warzywa nałożyć na bułeczki i pokropić jeszcze ketchupem.

  7. Piekarnik nagrzać do 200st.C wstawić bułeczki i piec ok.15-20 minut. Gotowe, rumiane i pachnące wyjąć z piekarnika i smacznie zajadać póki gorące. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (18)

Ewaaa 29 stycznia 2014
coś dla moich chłopców, pycha :)
renka 29 stycznia 2014
Wyglądają przepysznie,ostatnio naszło mnie na drożdżowe i Twoje bułeczki Irmo też u mnie zagoszczą w... Czytaj całość »
Wyglądają przepysznie,ostatnio naszło mnie na drożdżowe i Twoje bułeczki Irmo też u mnie zagoszczą w niedługim czasie -)
gogusia 29 stycznia 2014
na pyszności z drożdżówą w roli głównej nie trzeba mnie namawiać :)
mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok.3 szklanki mąki tortowej przesianej
  • 7g drożdży Instant
  • 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 1 czubata łyżka cukru, szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka, 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 8 parówek bez folii
  • pół cebuli, pół papryki zielonej lub czerwonej
  • łyżka majonezu, musztarda, ketchup, sól i oieprz
Składniki