Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe

Bułeczki czosnkowo-pietruszkowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smaczne bułeczki na śniadanie do pracy.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka tortowa 450 gram
  • Cukier 20 gram
  • Sól ½ łyżeczki
  • Drożdże suszone 1 łyżeczka
  • Mleko ciepłe 260
  • Masło rozpuszczone 30 gram
  • Składniki na nadzienie:
  • Masło 5 dag
  • Czosnek 5 ząbków
  • Posiekana natka pietruszki 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie nadzienia:
    Masło, posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dobrze wymieszać.
    Wykonanie bułeczek:
    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić ręką aby nie kleiły się do dłoni i odstawić na godzinę do wyrośnięcia lub trochę dłużej. Ciasto podzielić na 8 lub 12 części, uformować bułeczki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem ponacinać w kilku miejscach i wyłożyć przygotowane nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut lub do zrumienienia.

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka tortowa 450 gram
  • Cukier 20 gram
  • Sól ½ łyżeczki
  • Drożdże suszone 1 łyżeczka
  • Mleko ciepłe 260
  • Masło rozpuszczone 30 gram
  • Składniki na nadzienie:
  • Masło 5 dag
  • Czosnek 5 ząbków
  • Posiekana natka pietruszki 3 łyżki
Składniki