Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo pulchne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Świetny pomysł na śniadanie czy przekąskę. Jak je piekłam to w całym domu rozchodził się cudowny zapach cynamonu. Takie przysmaki skuszą każdego!

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych albo 2 dkg świeżych
  • 5 dkg cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 5 dkg masła
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • masło ok. 4 dkg
  • mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki z wcześniej odmierzonej i cukru. Jak zaczął pracować i wyrósł połączyłam go z mąką (przesianą), rozkłóconym jajkiem i roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobiłam ciasto. Było rzadkie. Odstawiłam do wyrośnięcia.

  2. Jak już ciasto wyrosło to podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5 mm. Podsypywałam mąką.
    Każdą z tych części smarowałam roztopionym masłem i posypywałam cukrem zmieszanym z cynamonem.
    Takie ciasto zrolowałam i odkrajałam kawałki po ok. 1,5 - 2 cm szerokości. Wykładałam na blachę i smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

  3. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 minut do wyrośnięcia.

    Piekłam 15-20 minut w 180 stopniach.

  4. Notatki:
    * można użyć białego cukru zamiast brązowego

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 01 grudnia 2019
Pysznie wyglądają.:)
Maudie 02 grudnia 2019
I ten aromat cynamonu w całej kuchni....jestem na TAK! :D
fafiatko 02 grudnia 2019
Delikatne i pyszne nigdy nie da sie poprzestac na jedenej.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych albo 2 dkg świeżych
  • 5 dkg cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 5 dkg masła
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • masło ok. 4 dkg
  • mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
Składniki