Bułeczki blaa

Przepis dnia 2011-05-06
Bułeczki blaa
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Tradycyjne irlandzkie bułeczki, smaczne i sycące. Więcej na paulinka-to-ja.blogspot.com Zapraszam!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy odrobiną wody, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników łączymy w misce, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

  2. Po upływie czasu ciasto uderzamy ręką i czekamy aż opadnie. Ciasto dzielimy na 8 części. Formujemy kule i układamy jedna obok drugiej (tak, by w trakcie pieczenia połączyły się ze sobą) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut. Następnie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Przed włożeniem blaa do piekarnika jeszcze lekko posypujemy wierzch mąką. Pieczemy 15-20 minut.

Komentarze do przepisu (19)

Pistacja 04 maja 2011
A ja myślałam, że to cukier puder, bo wyglądają na słodkie :) Przepis wygląda na szybki i prosty (nie licząc... Czytaj całość »
A ja myślałam, że to cukier puder, bo wyglądają na słodkie :) Przepis wygląda na szybki i prosty (nie licząc czasu wyrastania ciasta). Do ulubionych:)
patusia5 04 maja 2011
Nie są na słodko, chociaż można je zjeść ze słodkim dżemikiem :) Samo wyrobienie ciasta jest szybkie,... Czytaj całość »
Nie są na słodko, chociaż można je zjeść ze słodkim dżemikiem :) Samo wyrobienie ciasta jest szybkie, formowanie też nie zajmuje dużo czasu.
irma 04 maja 2011
A czy można dodać zapach np.cytrynowy, czy raczej w ogóle nie dawać żadnego? Wyglądają wyśmienicie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki