Bułeczki

Bułeczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Proste w przygotowaniu bułeczki

Składniki

  • 500g mąki
  • 250 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 250 ml =250 gramów )
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać (do ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać stopione masło sól rozpuszczona w odlanym mleku oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.
    Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).
    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 08 maja
Najlepsze własnej roboty i jeszcze cieplutkie,pycha
fafiatko 09 maja
Wygladaja rewelacyjnie!
Składniki
  • 500g mąki
  • 250 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 250 ml =250 gramów )
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Składniki