Bułeczki

Bułeczki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: u-Kluseczki
Przepyszne bułeczki, łatwe i szybkie w wykonaniu zwarte, nie kruszą się i są bardzo mięciutkie. Średnio wychodzi 8-9 bułeczek.

Składniki

  • 1/4 szkl. letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 letniej wody
  • 7g suszonych drożdzy
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki z pelnego przemiału
  • ziarna siemienia lnianego do podsypania i posypania na wierzch, bądź słonecznik/dynia, wg uznania

Przygotowanie

  1. w szklanej misce umieściłam kolejno: mleko, woda, masło, sól, cukier, mąki, sezam, drożdże

    wszystko wymieszałam i odstawiłam na kaloryfer do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość

    zagniotłam wyrośnięte ciasto ponownie i podzieliłam na 9 części, uformowałam bułeczki, posypałam mąką, nacięłam i pozostawiłam pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką ale już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

    piekarnik nastawiłam na 200 stopni i dodatkowo umieściłam naczynie żaroodporne z wodą, żeby nawilżyć piekarnik, piec około 20 - 25 minut, na złoty kolor

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Ewus71 22 lipca 2014
Z przepisu skorzystam bo bułeczki bardzo lubię
Bardzo udane
Gratuluje
u-Kluseczki 15 sierpnia 2014
Ewus71 dziękuję za komentarz, cieszę się że smakowały :)))
Składniki
  • 1/4 szkl. letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 letniej wody
  • 7g suszonych drożdzy
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki z pelnego przemiału
  • ziarna siemienia lnianego do podsypania i posypania na wierzch, bądź słonecznik/dynia, wg uznania
Składniki