Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty omlet z karmelizowanymi bananami ... pyszne, syte śniadanie :-)
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 38
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 107
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 38
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 107
Składniki
Na małej patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła, wsypać 1 łyżkę cukru i dodać pokrojonego w plastry banana. Przesmażyć 3-4 min. mieszając aby się nie przypalił. Odstawić. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Kolejno dodawać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać 1 łyżeczkę miękkiego masła i utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na patelnię, na której wcześniej rozpuścić 1 łyżeczkę masła. Przykryć pokrywką i smażyć kilka min. aż spód omletu zrumieni się, delikatnie przełożyć na drugą stronę, przykryć przykrywką i smażyć do zrumienienia. Gotowy omlet wyłożyć na talerz i wyłożyć na niego banany. Smacznego :-)