Bezglutenowy chlebek gryczany

Bezglutenowy chlebek gryczany
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Zakochałam się z tym chlebku, a miłością do niego zaraziła mnie Milena - miłośniczka niebanalnych połączeń i prostych, ale skutecznych rozwiązań. Chlebek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i w pełni bezglutenowy. Możemy go przygotować w wersji drobno i gruboziarnistej z dodatkiem ulubionych ziaren. Gorąco polecam Wam ten chlebek :)

Składniki

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 750 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • DODATKI:
  • masło (do wysmarowania blachy)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 750 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12).

  2. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soli i miksujemy zawartość za pomocą blendera. To jak bardzo zmiksujemy kaszę, będzie nadawało charakter naszemu chlebkowi. Mój jest dość mocno zmiksowany, ale gdy zrobimy to delikatniej uzyskamy chlebek gruboziarnisty.

  3. Do powstałej masy dodajemy ulubione ziarna lub orzechy. W mojej wersji jest to sezam, orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.

  4. Pamiętajmy, aby kasza oraz zmiksowana masa leżakowała w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 21 grudnia 2017
Wygląda super i ja chyba się również w nim zakocham więc biorę przepis do książki :)
Fonka 21 grudnia 2017
Muszę koniecznie wypróbować przepis, dziękuję:)
Nevermore 21 grudnia 2017
Gryką to Ty mnie zawsze kupisz, a jeszcze takim chlebkiem tym bardziej :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 750 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • DODATKI:
  • masło (do wysmarowania blachy)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki