Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj mamy dla Was przepis inny niż wszystkie - na chleb ;) I to chleb odpowiedni dla osób, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi. Kwestię dodatków zostawiamy Wam... my przedstawiamy Wam kompozycję, którą lubimy najbardziej. Uwaga, chleb jednak wymaga 60-godzinnego przygotowania + godziny na jego upieczenie. Wynika to z faktu, że chleb dla uzyskania odpowiedniego smaku i struktury potrzebuje sfermentowanej kaszy. Jeżeli dzisiaj zaczniecie, już w poniedziałek będziecie mogli cieszyć się swoim bochenkiem

Składniki

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej/białej
  • woda (przegotowana lub butelkowana)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 szklanki maku
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 10 suszonych śliwek

Przygotowanie

  1. Etap I: Kaszę gryczaną przepłukujemy, a następnie zalewamy przegotowaną lub butelkowaną wodą. Jeżeli po kilku godzinach woda zostanie w całości wchłonięta, dolewamy jej na tyle, aby kasza była przykryta. Przez 48 godzin moczymy kaszę i co kilka godzin mieszamy oraz kontrolujemy zapach - fermentacja powinna przebiegać, ale kasza nie powinna zacząć pachnieć nieprzyjemnie. Nie przejmujcie się gęstym żelem, który się pojawi, jest to normalne zjawisko i nie przeszkodzi w pieczeniu.

  2. Etap II: Na 12 godzin przed pieczeniem kaszę blendujemy z solą i miodem na gładką pastę. Słonecznik prażymy (łyżkę możemy odstawić do posypania wierzchu), a śliwki siekamy. Dodajemy do masy i przekładamy do keksówki - u nas silikonowej (możecie też użyć zwykłej, wyłożonej papierem do pieczenia). Tak przygotowany chleb odstawiamy do wyrośnięcia, miód nada smaku oraz będzie stanowił idealną porcję energii do fermentacji (dlatego chleb powinien na tym etapie wyrosnąć 1-2 cm).

  3. Etap III: Chleb pieczemy. Keksówkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 190 stopni. Pieczemy około 60-70 minut. Na 10 - 15 przed wyjęciem chleba z pieca warto go wyjąc z foremki, odwrócić do góry nogami i dopiec spód, tak aby był chrupiący równie mocno co wierzch. Po przestudzeniu chleb dobrze się kroi i nie kruszy, do tego jest na prawdę smaczny. Lepszy od tych dostępnych w sklepach, zapewne dzięki dodatkowi ulubionych ziaren ;)

  4. Makroskładniki (1 porcja - chleba podzielonego na 15 kromek):
    Białko: 5,39 g
    Tłuszcz: 4,91 g
    Węglowodany: 26,14 g (w tym 1,92 g cukrów prostych)
    Sól: 0,78 g

    Kaloryczność: 175 kcal

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 27 kwietnia 2018
Może by tak częściej, bo pyszne to jest :D
DziablicaWKuchni 27 kwietnia 2018
Czyli jednak przepisy na wytrawnie? :)

A co myślisz o opcji fit i zdrowszych zamiennikach? Koktajle, przepisy... Czytaj całość »
Czyli jednak przepisy na wytrawnie? :)

A co myślisz o opcji fit i zdrowszych zamiennikach? Koktajle, przepisy wysokobiałkowe, otrębowe etc.?
Nevermore 27 kwietnia 2018
Powiem Ci szczerze, może nikt nie słucha hehe, ale lubi się mięcho i rybki, ale teraz, to tak raz na jakiś... Czytaj całość »
Powiem Ci szczerze, może nikt nie słucha hehe, ale lubi się mięcho i rybki, ale teraz, to tak raz na jakiś czas. Moja Pani przyrządza różne koktajle i to jest dobre, a że czasem robi się tego kurczaczka, czy rybkę, to nic złego :D

Sezon na owoce i warzywa się zaczął, więc korzystamy z tego na całego, a mięcho, to teraz tak przy okazji będzie :D
Składniki
  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej/białej
  • woda (przegotowana lub butelkowana)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 szklanki maku
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 10 suszonych śliwek
Składniki