Bezglutenowe amerykańskie pancakes

Bezglutenowe amerykańskie  pancakes
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Cardamom
Nie dość, że bezglutenowe, to jeszcze dla diabetyków

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata i 1 normalna łyżka stewii lub 2 czubate łyżki fruktozy
  • 1/3 kostki masła
  • 2 nakrętki ekstraktu waniliowego (żeby nadać aromat)

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i słodzidłem. Mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, ekstraktem i jajcami. Składniki płynne łączymy z sypkimi. Smażymy na suchej patelni na średnim ogniu tak, by zdążyły nam trochę podrosnąć. Możemy je jeść na przykład z bitą śmietaną.

Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata i 1 normalna łyżka stewii lub 2 czubate łyżki fruktozy
  • 1/3 kostki masła
  • 2 nakrętki ekstraktu waniliowego (żeby nadać aromat)
Składniki