Banany w cieście

Banany w cieście
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Banany smażone w cieście.

Składniki

  • Banany 3 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna około 3/4 szklanki
  • Sól
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do szczelnie zamykanego pojemnika, może to być słoik. Potrząsać do lekkiego spienienia.

  2. Mleko przelać do większego naczynia, dodać jajko, cukier, sól i roztrzepać.

  3. Dodać mąkę i całość wymieszać. Ciasto powinno być na tyle gęste, żeby się nie rozlewało, ale żeby można było maczać w nim kawałki bananów.

  4. Banany obrać, każdy pokroić na około 6 kawałków.
    Na patelni rozgrzać olej.

  5. Kawałki bananów maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
    Podawać ciepłe.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 25 sierpnia 2019
Jadłam dawno temu i były pyszne.Dzięki za przypomnienie :)))
ekspresjawkuchni 26 sierpnia 2019
Cała przyjemność po mojej stronie :)
Składniki
  • Banany 3 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Mleko 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna około 3/4 szklanki
  • Sól
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
Składniki