Bananowe Placki z emulsją cytrynową

Bananowe Placki z emulsją cytrynową
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PelniaSmaku
Bananowe placki z emulsją cytrynową – Puszyste, bardzo delikatne placuszki, które wraz z bananem tworzą niezwykły duet. Są bardzo zdrowe, ponieważ zamiast mąki pszennej do zespołu wchodzi razowa. Towarzystwo dosładza miód. Bananowe okręgi rosną niczym biszkopt w piecu. Całość kontrastuje gęsta jak syrop emulsja cytrynowa. Zrób komuś dobrze takim śniadaniem!

Składniki

  • 100g mąki razowej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek likieru cytrynowego lub pomarańczowego
  • 20 g masła
  • sok z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i wszystko razem mieszamy do połączenia produktów.

  2. Rozgrzewamy patelnię. Na jednego placka potrzebujemy dwie łyżki naszej masy. Za pomocą łyżki formujemy masę w okrągły kształt. Gdy się zarumienią obracamy na drugą stronę. Gotowe bananowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.

  3. Na suchą patelnię wlewamy nasz likier. Gotujemy przez 1 minutę po czym dodajemy masło cały czas mieszając – aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny (wedle gustu z kwasowością). Redukujemy emulsję do gęstej konsystencji. Gotową emulsją polewamy placki.

Komentarze do przepisu (2)

kuchniujemy 07 stycznia
Smacznie ;)
Maudie 07 stycznia
Pyszności:)
Składniki
  • 100g mąki razowej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek likieru cytrynowego lub pomarańczowego
  • 20 g masła
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
Składniki