Bajgle z szynką i dipem serowo-czosnkowym: pyszny przepis

Bajgle z szynką i dipem serowo-czosnkowym: pyszny przepis
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Zobacz prosty przepis na chrupiące bajgle z pysznym sosem serowo-czosnkowym. Bajgle z dodatkiem szynki z pomidorem, serem i sałatą. Część sałaty można zastąpić np. rukolą. Dip serowo-czosnkowy, przygotowany do tych kanapek, doskonale także pasuje do potraw z grilla, do gyrosa, pizzy, a nawet pieczonych ziemniaków.

Składniki

  • 2 bajgle
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki pomidora
  • 2 plastry sera żółtego (ewentualnie)
  • sałata
  • masło
  • dip serowo-czosnkowy
  • mały twarożek wiejski
  • ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • Czosnek
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotować dip serowo-czosnkowy: serek dokładnie rozetrzeć widelcem (lub przetrzeć przez sito), dodać ok. 2 łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu - wymieszać. Wsypać posiekany koperek i czosnek starty na tarce z małymi oczkami lub przeciśnięty przez praskę (ilość wg. gustu). Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić.

  2. Bajgle przekroić i podpiec na rumiano w piekarniku lub tosterze.
    2 połówki bajgla posmarować cieniutko masłem, położyć liście sałaty, plasterki szynki i pomidora, można położyć po plasterku sera żółtego, dodać rukolę. Wierzchnie połówki bajgli posmarować sosem serowo-czosnkowym, przykryć całość i gotowe.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 13 lipca
Taką bułę, to bym teraz połknął, bo dziś obiad jeszcze w powijakach ;)
Kate85 13 lipca
:)
KulinarnaChwila 14 lipca
Apetyczne ale bym zjadła na śniadanie :)
Składniki
  • 2 bajgle
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki pomidora
  • 2 plastry sera żółtego (ewentualnie)
  • sałata
  • masło
  • dip serowo-czosnkowy
  • mały twarożek wiejski
  • ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • Czosnek
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz
Składniki