Bagietka francuska - przepis

Przepis dnia 2012-07-28
Bagietka francuska - przepis
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Mięciutka w środku i chrupiąca skórka. Przepis od matka wariatka. Dziękuję.

Składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: 2 bagietki

  2. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości. Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach. Pieczemy w temp. 230 przez ok. 30-40 min. Skórka bagietki będzie chrupiąca jeśli na dnie piekarnika postawimy żaroodporną miskę z wodą, a bułkę będziemy piec na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

rosse 25 lipca 2012
Uwielbiam wszystko co francuskie,bagietki też:)Zrobię je na pewno,dzięki za przepis:)
nowalijka 25 lipca 2012
do ulubionych
WrobelekB 27 lipca 2012
A ile muszę dodać drożdży zwykłych,jeśli tylko takie posiadam?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka soli
Składniki