Bagietka francuska

Bagietka francuska
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Bagietki mają wszechstronne zastosowanie u mnie w domu. Pasują zarówno do kanapek jak i zapiekanek. Choć można używać do ich przygotowania dowolnej mąki, ja używam chlebowej (typ 750), która jest pośrednią pod względem grubości pomiędzy wrocławską a razową i idealnie pasuje do wypieku zarówno bagietek jak i chleba oraz bułek. Można część mąki chlebowej zastąpić razową wtedy otrzymamy razowe bagietki.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750 lub wrocławskiej typ 550, woda 180 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka).
  • CIASTO WŁAŚCIWE: mąka pszenna wrocławska typ 550 lub chlebowa typ 750 (600g), woda (ok. 300 ml), sól (1-2 łyżeczki), drożdże sus

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 godz. przed pieczeniem: mąkę połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo - alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
    4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce.

  3. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części...

  4. ...i uformować walce.

  5. 7. Przełożyć na blaszkę do pieczenia bagietek i odstawić na 0,5-1 godz. do garowania w ciepłe miejsce (np. piekarnik wygrzany do 50 st. C).

  6. 8. Bagietki włożyć do piekarnika. Ponacinać nożem w poprzek.

  7. 9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). Piec 20 min. od momentu osiągnięcia temperatury. Dwukrotnie podczas pieczenia spryskuję bagietki wodą ze spryskiwacza do kwiatów, żeby miały chrupką skórkę. Kolor finalny bagietki - lekko rumiany (wedle uznania).
    10. Wyjąć do ostudzenia z formą. Jak przestygną wyjąć na kratkę. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 18 listopada 2018
Pyszne bagietki. Fajna blaszka, muszę sobie taką kupić.:)
drNowak 19 listopada 2018
Kupiłam na allegro :)
baszka6813 15 grudnia 2018
Co ro znaczy "sparować"?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750 lub wrocławskiej typ 550, woda 180 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka).
  • CIASTO WŁAŚCIWE: mąka pszenna wrocławska typ 550 lub chlebowa typ 750 (600g), woda (ok. 300 ml), sól (1-2 łyżeczki), drożdże sus
Składniki