1. PODMŁODĘ przygotować 12 godz. przed pieczeniem: mąkę połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo - alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
5. Odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części...
...i uformować walce.
7. Przełożyć na blaszkę do pieczenia bagietek i odstawić na 0,5-1 godz. do garowania w ciepłe miejsce (np. piekarnik wygrzany do 50 st. C).
8. Bagietki włożyć do piekarnika. Ponacinać nożem w poprzek.
9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). Piec 20 min. od momentu osiągnięcia temperatury. Dwukrotnie podczas pieczenia spryskuję bagietki wodą ze spryskiwacza do kwiatów, żeby miały chrupką skórkę. Kolor finalny bagietki - lekko rumiany (wedle uznania).
10. Wyjąć do ostudzenia z formą. Jak przestygną wyjąć na kratkę. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej