Bagietka czosnkowa.

Bagietka czosnkowa.
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Domowa bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.

Składniki

  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • łyżeczka płaska soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła prawdziwego 82 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie

  1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)

  2. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.

  3. Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.
    I
    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (26)

BEATA1978 10 lipca 2014
Moim zdaniem niczego jej wizualnie nie brakuje. Wygląda bardzo apetycznie i na 100% tak smakuje. pozdrawiam :)
minnie 10 lipca 2014
Zgadzam się, bagietka piękna i do tego smaczna :) A te 180 stopni to z termoobiegiem czy góra-dół?
ggosienka68 10 lipca 2014
Super przepis. Jutro zrobi:) rodzinka będzie szczęśliwa :)
Tylko nie mam formy do bagietki :( na zwykłej... Czytaj całość »
Super przepis. Jutro zrobi:) rodzinka będzie szczęśliwa :)
Tylko nie mam formy do bagietki :( na zwykłej blaszce wyjdzie ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • łyżeczka płaska soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła prawdziwego 82 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
Składniki