Babcine bułki na parze z śliwkami ( PAMPUCHY )

Babcine bułki na parze z śliwkami ( PAMPUCHY )
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Przepis mojej babci Marii. Smaczne i proste bułki gotowane na parze. Moja babcia gotowała je na lnianej ściereczce, ja w garnku do gotowania na parze.

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • drożdże 30 g
  • 1 jajko
  • mleko ok.220 ml
  • olej 2-3 łyżki
  • cukier 2 płaski łyżki
  • szczypta soli
  • 7 dużych śliwek

Przygotowanie

  1. Wychodzi 13-14 sporych bułek.
    Do przesianej mąki dodać rozmieszane w 3 łyżkach ciepłego mleka drożdże z cukrem.
    Dodać jajko, olej, sól i mleko.
    Mleka dolewamy tyle aby ciasto nie było zbyt twarde.
    Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
    Śliwki przepołowić, wyjąć pestki.
    Blat stołu obficie posypać mąką.
    Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kawałki ( ciasto można delikatnie podsypać mąką ).
    W każdy kawałek ciasta włożyć połówkę śliwki i złączyć ciasto.


  2. Gdy w saganku do gotowania na parze zawrze woda, na wierzch kładziemy 3 bułki ( zlepioną stroną do dołu ).
    Przykrywamy i parujemy około 10 minut.
    Podajemy z sosem czekoladowym i waniliowym, lub innym.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 10 sierpnia
Przypomniałaś mi tym przepisem dzieciństwo!
KORAL 10 sierpnia
Bo to też moje dzieciństwo :)
KulinarnaChwila 12 sierpnia
Pyszotka:))
Składniki
  • mąka pszenna 400 g
  • drożdże 30 g
  • 1 jajko
  • mleko ok.220 ml
  • olej 2-3 łyżki
  • cukier 2 płaski łyżki
  • szczypta soli
  • 7 dużych śliwek
Składniki